Compromís i actitud com a clau per avançar plegats

Sempre he pensat que la universitat i els centres de formació professional superior han de ser els garants d’un model formatiu sòlid i amb perspectiva de futur, és a dir, amb capacitat d’adaptar-se als reptes que plantegen els canvis tecnològics i de respondre a les necessitats de nous perfils professionals. Per a les empreses és cabdal comptar amb una font transmissora però també generadora de coneixements que posi al mercat persones capacitades i preparades, tant en contingut com en actitud.

Aquest context necessari per tal de poder nodrir les nostres empreses de persones qualificades, assumit avui dia com la cosa més natural del món, existeix gràcies a l’actitud que determinades institucions, que han nascut i crescut amb la vocació de sumar i d’aportar a la societat en la qual desenvolupen la seva activitat, és a dir, amb la voluntat de compartir objectius comuns amb els agents socials i econòmics del territori. Em refereixo a universitats petites i arrelades al territori que, com la Fundació Universitària del Bages, van sempre un pas per davant bo i anticipant-se a les necessitats que planteja el model productiu i empresarial que l’envolta.

L’aliança entre el món empresarial i universitari comença per garantir la continuïtat d’un esquema de vasos comunicants que consolidi un sistema de relacions en el qual el sector empresarial i la universitat comparteixin esforços i beneficis de forma continuada. I aquest sistema de relacions passa, per la part que ens toca a l’empresa, per l’establiment d’un compromís que ens legitimi a l’hora de formular determinades demandes i exigències al món universitari.

Les empreses hem de contribuir, en la mesura de les nostres possibilitats, a sustentar econòmicament el projecte universitari que formarà alumnes més preparats i enfocats a les necessitats de les nostres empreses. Estic parlant d’accions de patrocini que, a partir d’una aportació anual, permeten a la universitat incorporar més recursos pedagògics per a una formació de més qualitat i adaptada a les necessitats del territori.

ADE portadaAquest curs, la FUB ha posat en marxa el PRÈMIUM, un programa de Patrocinis per al Grau de Gestió d’Empreses (proper curs Grau en Administració i Direcció d’Empreses – ADE) que, a partir d’una aportació anual per a un període de 4 anys, dóna l’oportunitat a les nostres empreses d’accedir a uns recursos que aporten un valor afegit a la nostra activitat. D’entrada, aquest compromís ens permet disposar d’alumnes en pràctiques becats per la FUB, que reben, durant els quatre anys, una formació intensiva en idiomes (anglès i una segona llengua estrangera), completada amb experiències internacionals. Alhora, també ens ofereix la possibilitat de prendre part en iniciatives com l’espai de trobada anual amb totes les empreses participants o la jornada empresarial de perspectives econòmiques, organitzada per la universitat, on es pot escoltar l’opinió d’experts en temes sobre l’evolució de l’economia nacional i internacional.

Tenim la sort de poder comptar amb una universitat de referència en la formació de futurs emprenedors i professionals del món de l’empresa que, amb aquest projecte, també ens dóna l’oportunitat d’obtenir un reconeixement institucional en qualitat d’empreses col·laboradores i de contribuir a projectar una imatge de territori cohesionat, que uneix esforços i sinèrgies en la mateixa direcció.

Ens trobem encara transitant per una cursa d’obstacles a la qual queden alguns metres de recorregut i, per aquest motiu, habilitar determinades partides de despesa és encara un esforç per a molts de nosaltres. Però l’experiència de transitar per camins tortuosos durant tots aquests anys de dificultats ens ha ensenyat també a aixecar la vista, deixar els obstacles en un segon terme i constatar que, més enllà, hi ha un horitzó d’oportunitats. Tenim l’obligació d’aprofitar-les pel bé de les nostres empreses, de la nostra universitat i de les generacions futures que demanden de nosaltres un esforç i un compromís per garantir-los un futur millor en una societat que segueixi avançant alhora i sense deixar ningú pel camí.

Esteve Pintó i Bascompte – Membre del consell directiu de Catalana de Perforacions SA. Empresa col·laboradora del Programa Premium dels Estudis d’Empresa de la Fundació Universitària del Bages – UManresa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.