Al nostre Campus mai s’acaben les ganes d’aprendre, de conèixer nous companys i de passar-nos-ho molt i molt bé!
Fem jocs per conèixer-nos una mica més, i ens encanta amagar-nos i que ens trobin!
També gaudim amb les nostres propostes de ciència del Lab 06, mireu!
Podem moure les boles sense tocar-les? Com equilibrem la balança? Quin camí farà la bola?
CONSTRUÏM ESTRUCTURES FLOTANTS
L’altre dia teniem un repte nou… havíem de construir unes estructures que suressin al riu, amb tot el material que ens van posar a l’abast: suro, porexpan, fustes, cartró, plàstic, ferro…
Quan les vam construir, abans d’anar-les a provar a la canal de la Sèquia, vam comprovar si suraven. Algunes es van enfonsar! Què podíem canviar per fer-les surar?
Qui ja va tenir la seva estructura a punt, la va acabar de decorar.
CONSTRUÏM UNA CANAL D’AIGUA AL PATI EXTERIOR I PROVEM LES ESTRUCTURES
Vam construir una canal al pati exterior, amb certes complicacions… Cada vegada que posàvem aigua no aguantava força estona. Se’ns va ocórrer fer una bassa al final de la canal i així podríem acumular l’aigua!
Un cop vam aconseguir poder mantenir l’aigua a la canal, vam decidir provar les estructures aquí en comptes d’anar a la canal de la Sèquia.
Però l’aigua també ha estat un recurs per a remullar-nos i poder-nos refrescar!
FEM BALDUFES
Hem fet baldufes amb diferents materials. Però abans de fer-les ens hem fixat com són les baldufes que tenim al Lab: algunes tenen una punta a sota, totes tenen un pal per poder-les fer rodar, algunes són més grans i d’altres més petites, poden tenir formes diferents…
Quan ja ens vam fixar amb tots els detalls i ens vam fer les nostres hipòtesis de com creiem que havíem de construir la nostra baldufa, ens vam posar mans a l’obra!
Heu vist que no n’hi ha cap d’igual? Cadascú ha fet servir els materials que creia que anirien millor i ho ha estructurat segons les hipòtesis que ens havíem fet al principi de tot.
Repte aconseguit! Hem aconseguit construir i fer ballar una baldufa!!!
CONSTRUÏM UNA ESTRUCTURA DE DIFERENTS PISOS
Havíem d’aconseguir construir una estructura amb més d’un pis. No va ser gens fàcil, l’equilibri hi jugava un paper molt important, però també el pes de les peces que hi posàvem. Alguns i algunes ho vam fer amb grup, d’altres el repte el fèiem individualment. Era tota una emoció veure com les estructures no queien.
Alguns de nosaltres primer vam representar gràficament el nostre esquema mental de com volíem que fos l’estructura i finalment la vam construir.
MALETA DE L’AIRE
Un dia vam muntar tot de propostes que ens ofereix la maleta de l’aire, una caixa de ciències amb un munt de materials que ens permeten mobilitzar idees sobre l’aire.
Podem moure la xeringa sense tocar-la? Podem moure un objecte sense tocar-lo? Podem aconseguir una caiguda lenta? La xeringa es mou i no la toco! Tot vola al túnel del vent?
I després d’experimentar i de fer-nos moltes preguntes, hem arribat a algunes conclusions com que l’aire és a tot arreu, que l‘aire ocupa un espai encara que no sigui visible, que l’aire en moviment és el vent, i que l’aire ofereix resistència al moviment dels objectes, com per exemple el cas dels paracaigudes. Aquesta resistència a l’aire dependrà de la mida, de la forma i del pes que tingui aquest paracaigudes.
QUI ÉS LA MÉS ALTA DEL GRUP?
Primer ens vam ordenar sense mesurar-nos.
Després ho vam fem amb el metre i vam comprovar que realment no ens havíem equivocat. Cadascuna estàvem a alçades diferents.
Per acabar ho vam plasmar en un full gran resseguint la nostra silueta.
I DESPRÉS DE PODAR…
Al pati interior del Lab hi ha moltes males herbes que creixen, però no totes són males herbes, també n’hi ha que són aromàtiques! La menta fa molta olor i…
Amb petit grup vam voler provar de fer aigua de menta i per fer-ho vam seguir els mateixos passos que quan fèiem aigua de colors. Cadascú posava diferents quantitats de menta, qui volia amb més gust a menta en posava més i a l’invers. QUE BONA QUE ESTAVA!
CANVI D’ESTAT: DE SÒLID A LÍQUID… “Com ho farem per descongelar-lo?”
Ens vam trobar un brick de llet al Lab, però no semblava un brick de llet normal, perquè…el vam tocar i vam notar que… era molt dur (el brick de llet no és dur) i molt fred. Vam decidir obrir-lo per poder-ho veure, era aigua congelada!
La Laura ens va proposar un repte: havíem d’intentar descongelar el gel. Ràpid vam començar a pensar amb diferents opcions que coneixíem i les vam posar en pràctica.
Primer vam començar amb la LUPA! El Marcel va dir…Jo sé que es pot fer servir la lupa per escalfar… ho he vist!… però em sembla que trigarà molta estona...
Després vam decidir que el podríem trencar i així seria més petit i es descongelaria més ràpid… però encara no estava del tot descongelat (alguns trossos sí que ho estaven).
Més tard vam dir que si el posàvem al forn es desfaria, com aquí no tenim forn, el vam escalfar al microones.
Alguns trossos no es van acabar de descongelar i com veiem que eren molt petits vam acabar decidint que els deixaríem a la safata i esperaríem a què es desfessin… Una altra vegada, repte aconseguit!
El gel ha desaparegut i ara el que tenim és aigua!
Acabem una altra setmana plena de reptes molt emocionants i engrescadors!
Equip del Lab.