Coses diverses a fer abans no s’acabi el 2014

2014-15 reforma fiscalDesprés d’uns mesos d’estar-se cuinant, finalment el 20 de novembre passat la reforma fiscal per als propers exercicis ha estat aprovada al ple del Congrés. Més enllà de comentar les nombroses coses que es modifiquen, m’agradaria exposar algunes actuacions que encara som a temps a fer abans que finalitzi el 2014, enfocades a col·lectius diversos i a fi i efecte de reduir la factura fiscal, ja que en aquests casos, esperar a l’any següent implicaria una tributació superior.

Els plans de pensions permeten a tot aquell qui hi faci aportacions, reduir la seva base imposable actual de l’IRPF, la quantitat màxima a aportar amb dret a reducció baixa en el millor dels casos dels 12.500 euros a 8.000 euros, per tant, qui tingui un coixí i rendes mitjanes-altes pot aprofitar per fer-hi ara una aportació quantiosa.

El qui l’empresa el remunera per via de l’entrega gratuïta d’accions, les anomenades stock options, val més que aprofiti a fer-ho al 2014, ja que de cara als anys propers anys aquesta pràctica deixarà d’estar exempta de tributació a no ser que l’empresa ofereixi aquesta fórmula a tots els seus treballadors i sota les mateixes condicions.

Més enfocat a les rendes baixes, si esteu sospesant anar a viure de lloguer, és fonamental que ho formalitzeu abans que acabi l’any, d’aquesta manera us podreu aplicar, mentre duri el contracte, una deducció en la vostra renda, sempre que compliu determinades condicions, que deixarà de ser aplicable a tots els acords signats a partir del 2015.

Per aquell qui tingui un negoci, que sàpiga que les atencions a clients i proveïdors cal aprofitar a fer-les el 2014, ja que a partir de l’exercici següent es limita la deduïbilitat d’aquest tipus de despesa a l’1% de la xifra de negoci de la companyia. Als professionals del sector sanitari, majoritàriament perjudicats per no poder-se deduir l’IVA de les factures rebudes, seguiran tenint aquest inconvenient, però a més convé que sàpiguen que l’IVA dels equips i instrumental d‘ús mèdic i hospitalari majoritàriament passaran d’un IVA del 10% al tipus màxim del 21% .

Aquelles societats que reparteixin dividends seria bo que ho fessin abans d’acabar l’any, ja que la quantitat rebuda fins a 1.500 euros no tributa en renda del preceptor aquest any, a partir de l’any vinent aquests passaran a ser gravats des del primer cèntim rebut.

Ja per acabar, tothom qui estigui en procés de vendre un pis de segona mà, que intenti tancar l’operació abans que acabi desembre, ja que podrà així aprofitar la menor tributació que li brinden els coeficients correctors de la inflació que passen a desaparèixer. Malgrat que el tipus que es pagarà pels guanys patrimonials derivats d’aquestes transmissions baixa de cara als propers exercicis, compensa vendre ara a un tipus superior però aplicats a una base de guany molt més reduïda per aquests coeficients.

Que tinguin un molt bon final d’any fiscal!

Jordi Rojas Donada – Coordinador Estudis Empresa de la FUB

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.