Comiat promoció 2017-2021

4 anys en 15 segons

Benvolgudes estudiants que ja sou mestres,

heu viscut una vida universitària plena d’esdeveniments extraordinaris. Vau començar amb el moments històric de l’1 d’octubre del 2017 i l’heu acabat sota els efectes d’una pandèmia que poc ens podíem mai haver imaginat. Temps d’incertesa, a l’inici amb manifestacions i vagues, al final amb alerta permanent pel COVID. Canvis de model, de presencial a virtual i a híbrid, gel, distància  i mascaretes, escales per pujar i escales per baixar, ús i abús de pantalla… amb tot el que això suposa de canvi en les maneres d’ensenyar i aprendre. Heu estat valentes, us heu adaptat a tot!

Malgrat tot, com de totes les experiències viscudes, en podem treure algunes lliçons.

Aquests anys hem viscut en pròpia pell que la distància entre persones és artificial i difícil de mantenir. Som éssers de contacte, de complicitat, d’interacció apassionada. Recuperem la calidesa en les relacions, recordeu les paraules de Castillo “els infants ens reclamen interacció”.

Ens hem vist obligats a tapar-nos amb mascaretes. Però a l’escola no us amagueu darrere cap màscara. Feu evident l’educació en què creieu, promocioneu aquelles idees que us han convençut després de 4 anys d’immersió intensa en coneixement. I feu-ho des del respecte, un respecte als infants que Merieu recorda que no vol dir abandó, un respecte a les companyes que no vol dir deixar-se imposar idees sense discutir-les i argumentar-les. Defenseu el que penseu, sense supèrbia però sense deixar-vos menystenir.

Hem conviscut amb el virus, un virus que a tothom ens ha comportat pèrdues i penes. Del virus n’hauríem d’aprendre una única cosa, la capacitat d’expansió. Seria genial ser capaç d’encomanar a tothom amb l’eficàcia que ho fa el COVID les idees i propostes que milloren l’educació. Què bonic seria que vosaltres, professionals amb idees, il·lusió, coneixement i compromís amb la millora de l’educació, aconseguíssiu expandir idees, il·lusió i compromís tan ràpida i universalment com ho ha fet el virus.

I ara toca vacuna. Sí,  vacuneu-vos. Vacuneu-vos contra el desànim, l’amargura, la temptació de la queixa permanent. Heu escolli una molt bona professió, difícilment en trobaríeu cap de millor. Gaudiu-la, no us deixeu absorbir per forats negres de negativitat que no aporten res. Reivindicar, per descomptat, això ja heu demostrat que en sabeu, però la queixa per norma ni és útil ni saludable.

I recordeu que porteu dins vostre una part de tot el professorat d’aquest 4 anys. Recordeu-nos per les aportacions, reflexions i sabers que us han ajudat a construir la vostra identitat de mestres i disculpeu-nos les mancances. El nostre tribunal permanent sou vosaltres, cada una, cada dia, i la nostra qualificació la obtindrem a llarg termini amb el vostre recorregut professional.

Mestres, confiem en totes vosaltres!       

Es necessiten molts grans de sorra per formar un desert. N’hi ha prou amb una única bona mestra per transformar la societat.

Equip Educatiu Grau Infantil, 2017-2021

Leave a Reply