El repte d’estudiar des de casa

A continuació us oferim uns breus consells pràctics de cara a gestionar de la manera més adient possible el temps dedicat a estudiar des de casa en aquests dies de confinament i excepcionalitat que estem vivint.

Avui dia hi ha un ventall ampli d’eines i plataformes que permeten estudiar des de casa, però també és ben cert que és una situació que pot ser estressant segons, per una banda, la situació de cadascú, i, per una altra, segons si s’adopten o no una sèrie d’hàbits. També és cert que l’aïllament es pot convertir en ocasions en un sinònim de procrastinació (ja ho faré més tardja m’hi posaré demà…).

Per estudiar des de casa s’han d’intentar vèncer les principals dificultats de qui estudia de manera online o no presencialment i intentar no perdre durant aquest període de confinament les habilitats de concentracióconstància i disciplina, habilitats totes elles bàsiques per estudiar de manera autònoma, i així garantir la continuïtat de l’aprenentatge durant aquest període d’emergència pel coronavirus.

Les principals recomanacions generals que us podem fer de cara a afavorir l’estudi des de casa són les següents:

  1. Feu-vos un horari. Organitzeu-vos el temps. Ara que els horaris no estan regulats mitjançant les classes presencials és més important que mai regular-vos l’aprenentatge vosaltres mateixos. Simuleu en la mida del possible l’horari de les vostres classes presencials. Establiu una hora d’inici i final d’estudi per a cadascuna de les assignatures que estigueu cursant. Tingueu present que l’horari ha de contemplar també estones de descans.
  2. Feu-vos un planning de treball diari. Una vegada establert un determinat horari d’estudi, feu-vos un planning personal diari d’estudi a l’inici de la vostra jornada. Elaboreu un llistat de tasques a fer per a cadascuna de les assignatures que seguiu. Els vostres objectius diaris han de ser clars i realistes (consultar l’aula virtual, llegir continguts, elaborar apunts, consultar dubtes, fer les activitats o tasques plantejades, etc.).
  3. Sigueu responsables i constants. Marqueu-vos un ritme d’estudi, intenteu no perdre’l i sigueu disciplinats des del primer dia. Crear una rutina d’estudi és fonamental. I la rutina s’ha d’acabar convertint en un hàbit.
  4. Seleccioneu un espai adient de la casa des del qual estudiar, el qual estigui tan lliure d’elements distractors com sigui possible.
  5. Vestiu-vos. Sí, vestiu-vos i arregleu-vos per estudiar des de casa. Heu d’estar còmodes, clar que sí, però fora pijama! Pot semblar una ximpleria perquè s’està a casa, però no ho és en absolut. D’aquesta manera és més fàcil “posar-se en situació”.

Sens dubte aquesta pandèmia suposa un gran repte per a tota la comunitat universitària. Però també és una oportunitat per tal que amb compromís, organització i bona predisposició per part de tothom siguem capaços d’aprofitar les moltes possibilitats que ens ofereix la formació online o formació no presencial.

Isabel Pardillo, responsable d’Innovació metodològica del campus Manresa de la UVic-UCC

Leave a Reply