Curs Escoles Singul-Arts

Setena edició del curs Escoles Singulars, un curs amb tradició per apropar diferents experiències innovadores, dutes a terme per centres educatius mitjançant visites als mateixos centres i conferències que es duran a terme a la FUB.

El curs consta de 4 conferències (gratuïtes i obertes a tothom), 3 visites a centres educatius i una trobada d’intercanvi final. En aquesta edició està orientat a tractar temes lligats a l’art.


CONFERÈNCIES

Dijous 9 de gener “L’art per capgirar l’aula”, a càrrec de Dimas Fàbregas.

A partir de la conversa contemplant obres d’art contemporani, es poden engegar projectes interdisciplinaris que afavoreixen un aprenentatge curricular globalitzat. La xerrada posa molt èmfasi en la idea de la conversa per generar coneixement i el fet de prendre els i les artistes com a referents.

Dimas Fàbregas és mestre especialista d’Educació Artística: Visual i Plàstica. Formador/Assessor en aprenentatge interdisciplinar. Membre de l’Equip ICE “Amb Sense. Art i Escola” de la UAB i membre de l’Equip de Formadors d’Aliances MAGNET de la Fundació Jaume Bofill.

Dimarts 28 de gener “Les arts i els espais públics”, a càrrec de Marta Ricart.

Anant de lo proper a lo llunyà, aportaré una perspectiva comunitària i aproximaré estratègies de treball des de les arts en relació als barris, els pobles, les ciutats i les persones que hi vivim amb la intenció d’ obrir l’educació des de les arts a una mirada intergeneracional que vagi més enllà de l’aula.

Marta Ricart és Artista. Doctora per la Universitat de Barcelona, ha estat professora de secundària i professora a les Universitats de Barcelona, Vic, Autònoma i Manresa. Co-fundadora de la xarxa Artibarri i de Teleduca. Educació i Comunicació, ha realitzat processos de creació amb una gran quantitat de col.lectius i grups d’edat.
L’any 2004 la seva trajectòria fa un gir, quan (després de més de vint-i-cinc anys), retorna al Solsonès per recuperar el relat del seu inici i l’ofici necessari per dedicar-se a les arts d’una manera arrelada, sincera i profunda.
​Finalment i després de molt lluitar, pot dir que es dedica a la creació artística, no perquè hagi trobat la manera de viure’n sinó per haver trobat el lloc i el to des d’on fer-ho.


Dimecres 26 de febrer
 “La revolució dels ulls”, a càrrec d’Antoni Vila.

Deixant enrere l’estigma d’assignatura maria i de la fàbrica de manualitats, les arts a l’escola han de ser un element vehicular que vertebri els pensaments visual, pràctic, divergent i crític, entre d’altres. Som el que veiem i veiem el que som? L’Educació Visual és una part fonamental per acompanyar als infants en el seu procés de configuració d’una cultura i un llenguatge visual propi, eficient i lliure. Cal mirar més i cal mirar millor, cal iniciar doncs una revolució dels ulls en la que percebre, apreciar i transformar a partir de la mirada siguin un hàbit. 
A partir de l’obra d’artistes contemporanis, d’exemples pràctics que han tingut èxit en diferents centres educatius i de contes infantils reflexionarem sobre com les arts i l’estètica poden ajudar-nos a trobar una nova manera de mirar el món des de la curiositat i la llibertat. 

Antoni Vila és mestre de Primària i actualment treballa com a especialista d’Educació artística:  Visual i Plàstica. Forma part de l’equip de col.laboradors de l’àmbit artístic del Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa, com a coordinador, formador i generador de continguts. Humanista per definició, s’ha especialitzat en Cultura visual i imatge en l’àmbit educatiu.

Dilluns 9 de març “Lligam entre art i ciència”, a càrrec de Montserrat Cortadellas.

En el context de la relació entre art i ciència, em centraré a donar a conèixer com els artistes treballen els materials naturals: explorant, analitzant, manipulant i evidenciant les seves característiques físiques, científiques, ambientals, i conceptuals; i com les maneres de fer dels artistes, aplicades a l’educació en processos pedagògics, ens aporten coneixement.

Montserrat Cortadellas és artista visual i plàstica. Paral·lelament treballa en el camp de la fotografia, en el qual fa muntatges, instal·lacions, amb diapositives o grans formats, amb un marcat interès pels temes socials i ecològics.

Va tenir l’oportunitat de d’entrar en contacte amb el projecte “Idensitat”, un treball d’intervenció crítica i interacció social, dirigit per Ramon Perramon. A partir d’aquí comença un treball en el qual és pionera al Camp de Tarragona, una activitat centrada a apropar l’art i el pensament contemporani a espais pedagògics. Una tasca que desenvolupa en particular en escoles del Priorat i del Baix Camp. Un dels seus objectius és dur a terme la seva feina a les escoles tenint en compte la transcersalitat curricular. Montserrat Cortadellas engloba el seu treball dins del seu projecte “Estratègies de Coneixement”. Que , tal com assenyala, constitueix un compendi de propostes artístiques i pedagògiques que desenvolupa des del 1999, destinades a col·lectius aliens a l’art contemporani i a centres educatius. L’artista vol fer veure com l’art forma part de la vida, en relacionar-lo i veure les implicacions que té amb la vida diària i en contextos educatius.

Horari conferències: 18h
Lloc: Sala d’Actes UManresa (edifici FUB – segon pis)

SORTIDES

  • Escola Immaculada (Vilassar de Dalt) Dissabte 15 de febrer
    -> Per a més informació de l’escola: Escola Immaculada [>]
  • Escola Camins (Les Franqueses del Vallès) Dissabte 7 de març
    -> Per a més informació de l’escola: Escola Camins [>]
  • Escola Sant Jordi (Fonollosa) Dissabte 21 de març
    -> Per a més informació de l’escola: Escola Sant Jordi [>]

L’assistència a les 4 xerrades del Cicle Obert de Conferències Educatives, a les 3 sortides en dissabte i a la sessió de tancament, conformen les 20 hores que es certifiquen d’aprofitament del curs.

L’obtenció del certificat, reconegut pel Departament d’Ensenyament, comporta participar, a través del Bloc d’Educació de la FUB, amb comentaris i reflexions de les visites o xerrades realitzades a fi de dinamitzar l’intercanvi d’idees i experiències.

Coordinadores: Núria Vinyals i Carme Borràs.

Preu:
40 euros, inscripció general.
36 euros, per ex-alumnes, professorat d’escoles amb conveni de pràctiques, mestres inscrits en cursos anteriors.


Inscripcions aquí [>]

Deixa un comentari