Curs Escoles Singulars – De què parlem quan parlem de gènere?

Sisena edició del curs Escoles Singulars, un curs amb tradició per apropar diferents experiències innovadores dutes a terme per persones o entitats educatives de dins i fora del territori.

El curs consta de 4 conferències (gratuïtes i obertes a tothom), 3 visites a centres educatius i una trobada d’intercanvi final, i en aquesta edició està orientat a tractar problemàtiques lligades al gènere.

CONFERÈNCIES

Dimarts 22 de gener “Dones i ciència”, a càrrec de Digna Couso.

Com és que les noies senten poca atracció per carreres i professions científiques? La conferència aportarà dades i posarà de relleu factors que expliquen aquest fet i així mateix, aportarà propostes per a treballar des de l’àmbit educatiu per a revertir aquesta tendència.

Digna Couso és llicenciada en Física i doctora en Ensenyament de les Ciències. És professora del Departament de Didàctica de les Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i dirigeix el CRECIM. Participa en la formació de futurs docents de primària i secundària. Ha estat directora general del màster de Formació de Professorat de Secundària de la mateixa universitat. Com a investigadora ha treballat en diversos projectes de millora d’ensenyament de les ciències a escala estatal i europea. Ha publicat diversos articles d’alt impacte i és revisora de revistes internacionals.

 

Dimecres 6 de febrer “La coeducació a l’etapa infantil”, a càrrec d’Aida Rivas.

En aquesta trobada traçarem el marc general en el qual se situen les línies pedagògiques de la coeducació.

Aida Rivas Moreno és llicenciada en Ciències econòmiques, màster en estudis de Dona, Gènere i Ciutadania i diplomada en interpretació teatral. Sempre vinculada al feminisme començà la seva trajectòria professional al món de l’educació i el gènere amb tallers amb dones, joves i infants. La seva vessant artística l’ha portada a formar-se en teatre social i de les oprimides i professionalment ha desenvolupat nombrosos projectes en aquesta àrea especialment amb joves i dones. Des del 2015 forma part de l’equip de treball de Coeducacció.

 

Dimecres 27 de febrer “La coeducació a la infància: fem visible l’invisible”, a càrrec d’Ares González.
(Conferència en castellà)

Durant la conferència es tractaran els punts clau com a docents per a incloure en la pràctica diària dins l’aula la perspectiva de gènere, la diversitat i aspectes a tenir en compte: actitut, llenguatge, equitat, respecte, sexualitat… S’exposaran experiències que mostren com fer visible l’invisible: materials, propostes i projectes d’aula.


Ares González Hueso es considera aprenent dels infants i de la vida. És pare, formador i mestre a parts iguals. Escriu articles regularment a Alaya Difundiendo Infancia  i a la revista Aula d’Infantil de Graó. Treballa a l’escola Lourdes FUHEM de Madrid.

 

 

Dimarts 12 de març “Transexualitat a la infància i a l’adolescència”, a càrrec de David Tello, president Associació Chrysallis Catalunya.

Chrysallis va néixer el juliol de 2013, quan un grup de pares i mares s’uneixen per recolzar-se en la criança dels seus fills i filles transsexuals. Els seus objectius són ajudar i assessorar les famílies d’altres nens i nenes trans, visibilitzar la seva realitat i defensar, promoure i difondre els drets de la infància i adolescència trans en tots els àmbits: educatiu, sanitari, legal, social, cultural i esportiu.
Consideren la transsexualitat com una mostra més de la diversitat humana, no com una patologia i per això van decidir compartir aquest camí al qual cada dia s’incorporen noves famílies que donen suport a les seves filles i fills.


Horari conferències
: 18h
Lloc: Sala d’Actes UManresa (edifici FUB – segon pis)

 

SORTIDES       **** SORTIDES CANCELADES ***

 • Escola El Turó Blau (Barcelona) Dissabte 9 de febrer
  L’any passat van començar el projecte d’escola rainbow (arc de sant Martí) i entre les accions que van dur a terme s’hi troben la formació dels mestres per ampliar el coneixement del món LGTBIQ+, i com treballar perquè cap nen/a ho passi malament per la seva identitat sexual o la seva realitat familiar. Han creat també un codi igualitari de l’escola, el racó rainbow a la biblioteca (contes amb temàtica LGTBI i de coeducació) i la festa de la diversitat, coincidint amb el dia mundial contra la LGTBIfòbia.
  -> Per més informació de l’escola: El Turó Blau [>]

 

 • Associació Malaika (Prats de Lluçanès) Dissabte 2 de març

  Malaika és una associació per a la infància i les seves famílies duta per professionals que volen oferir un servei pedagògic de qualitat. A través de diferents activitats promouen la imatge d’infant competent i les idees de comunitat educativa, renovació pedagògica i cultura de la infància.
  -> Per més informació: Associació Malaika [>]

 

 • Escola Orlandai (Barcelona) Dissabte 30 de març
  A l’escola pública Orlandai, de Sarrià, la darrera comissió de l’AFA creada, el curs passat, ha estat la de gènere.Les famílies que en formen part volen vetllar per la igualtat entre nens i nenes, pel no sexisme, per la no existència a l’escola dels estereotips de gènere…
  Una de les actuacions que es proposa la comissió és revisar els llibres que hi ha a la biblioteca amb una mirada de gènere. Voldrien localitzar tot allò que no volem que hi hagi a les lectures que oferim a les nostres criatures, així com identificar els llibres especialment interessants o encertats des d’aquest punt de vista.Ens explicaran aquesta experiència les famílies que formen la comissió.-> Per més informació: Escola Orlandai [>]

 

L’assistència a les 4 xerrades del Cicle Obert de Conferències Educatives, a les 3 sortides en dissabte i a la sessió de tancament, conformen les 20 hores que es certifiquen d’aprofitament del curs.

L’obtenció del certificat, reconegut pel Departament d’Ensenyament, comporta participar, a través del Bloc d’Educació de la FUB, amb comentaris i reflexions de les visites o xerrades realitzades a fi de dinamitzar l’intercanvi d’idees i experiències.

Coordinadores: Núria Vinyals i Carme Borràs.

Preu:
40 euros, inscripció general.
36 euros, per ex-alumnes, professorat d’escoles amb conveni de pràctiques, mestres inscrits en cursos anteriors.


Inscripcions aquí [>]

Leave a Reply