Dissabte de ciència: Química per a tothom

El proper dissabte 20 d’octubre comença el primer Dissabte de ciència d’enguany, que porta per títol “Química per a tothom”, i anirà a càrrec de Mercè Izquierdo.

Al Dissabte de ciència “Química per a tothom”, analitzarem les propostes del nou espai-matèria del Lab 0-6 i donarem sentit químic a la incansable acció de  nens i nenes  com a  “transformadors de materials”.

En paraules de Mercè Izquierdo:

“A les escoles s’ajuda els infants a obrir els ulls per mirar el món amb interès i confiança, per tal que el vegin com un cristall amb moltes cares, que reflecteix  amb colors diversos unes mateixes capacitats de pensar, de construir significats, d’actuar… En aquest conjunt de colors no hi poden faltar les preguntes genuïnes de la química (no les respostes, és clar).”

“El que volem és que les bones pràctiques a l’escola no oblidin la química i, per això ens cal una altra química, la que correspon a l’experiència de totes les persones  que han vist cremar la fusta, fer el dinar i menjar-lo, utilitzar una pila per fer funcionar una joguina….Arribarem a les paraules científiques, és clar, però abans hem de saber per a què ens serveixen, ens hem d’haver adonat que, en el món, es produeixen uns canvis ben interessants, que fan que determinats materials interaccionin i canviïn.”

“Voldria animar-vos a parlar de química sempre que trobem aquests fenòmens en els que uns determinats materials canvien i en el quals s’hi pot intervenir, amb ingenuïtat (sense defugir les peguntes autèntiques) i amb rigor (no donant per bones les explicacions arbitràries ni el treball mal fet).”

“Conèixer materials, les seves propietats i les seves aplicacions per fer objectes diversos és tan important per a la química com ho és per a la biologia saber que els bolets, els calamars i els gats són, tots ells, éssers vius. I, de la mateixa manera que sabem diferenciar un gat de la paparra que porta arrapada a l’orella, també podem arribar a diferenciar ‘mescles de materials’ de substàncies.”

Izquierdo, M. (coord). (2011). Química a infantil i primària. Una nova mirada. Barcelona: Graó.

 

 

Mercè Izquierdo és Catedràtica Emèrita del Departament de Didàctica de les Matemàtiques i les Ciències Experimentals de la Facultat d’Educació de la UAB, coordinadora del llibre Química a infantil i Primària de l’editorial Graó i amb una àmplia experiència en assessorament a centres d’infantil i primària.

 

 


Dissabte de ciència: Química per a tothom
Dia: 20 d’octubre
Adreçat a: mestres d’educació infantil i primària
Horari: de 9:00 a 14:00
Preu: 35€ (Si es cursen els 4 dissabtes de ciència, el darrer tindrà un preu de 15€)

Inscripcions aquí [>]

7 Replies to “Dissabte de ciència: Química per a tothom

  1. Bon dia, he fet la inscripció per al dissabte 20 i he escrit malament la meva adreça electrònica (en comptes de gmail he escrit gmai), doncs no m’arribarà cap correu, què he de fer?

    Gràcies!!

Leave a Reply