Artistes de proximitat

La classe dels Cocodrils d’Educació Infantil 4 anys de l’escola pública Margalida Florit de Ciutadella (Menorca) va desenvolupar al llarg del curs 12-13 un projecte al voltant de l’art a partir d’artistes menorquins i les seves obres. El contacte directe amb artistes molt propers dóna valor a l’aproximació i recreació (entesa com a molt més que la simple imitació) de les obres per part dels infants.

Artistes que recreen artistes, un potencial educatiu immens.
Artistes que recreen artistes, un potencial educatiu immens.


Art quotidià
Sovint només ens acostem a l’art a l’escola a través de grans obres d’altres temps, molt reconegudes i d’autors amb qui ja no podem contactar perquè malauradament ja no són entre nosaltres. Recuperar la idea que els artistes són persones del carrer, que poden ser la teva veïna, el teu parent o la teva amiga, és donar a l’art un valor de proximitat i quotidianitat que caldria cuidar si volem sensibilitzar els nens i nenes envers la cultura artística.

Final  feliç
Com en el cinema, en tota proposta educativa de llarg recorregut, trobar un sentit a la feina feta i tancar-la amb un bon final és important. Muntar una exposició per fer públic a tothom el treball dels nens i nenes en col·laboració amb els artistes és un èxit assegurat i aporta molts aspectes positius: dóna a conèixer a la ciutat la tasca de l’escola,  permet a les famílies participar i sentir-se també part de la comunitat, fa créixer el reconeixement exterior per la tasca educativa i augmenta l’autoestima d’infants i mestres.


I el currículum diu….
Els infants, ja a l’inici de l’etapa de l’educació infantil, comencen a experimentar la connexió entre les seves famílies i l’entorn. Un entorn que s’eixampla de manera progressiva i que a partir dels referents familiars que tenen com a propis, integraran altres persones, objectes, llocs, experiències, emocions, valors, llenguatges, imatges (…)

Accés a l’arxiu en PDF >

Acceso al archivo en PDF >

Leave a Reply