Obrers de l’art

L’Escola Cooperativa El Puig d’Esparreguera (Barcelona) defineix la seva idea de mestra com la persona que acompanya, escolta, dialoga, comparteix, provoca, i que incorpora la investigació com a part de la seva feina per reflexionar i millorar professionalment. Mestres que troben en l’art un molt bon punt de partida o d’arribada per dur a terme la delicada tasca d’educar.

L’art porta la roba dels dies laborables, no el vestit dels diumenges. Loris Malaguzzi

Art-esania
Un taller, un espai afavoridor a l’experimentació artística, amb material suggerent, amb tot el que cal, com deia en Picasso, per a què “la inspiració ens trobi treballant”. I és que l’obra d’art no sorgeix de la casualitat, és el resultat de feina intensa. Plantejar-se un repte, una idea, un objectiu a aconseguir, fer una primera prova, comprovar què passa, valorar què cal canviar, tornar a provar…. una espiral d’accions intencionades riques en elles mateixes, al marge del valor del resultat.

El plaer de la contemplació
I cal educar no només en el fer sinó també en el mirar. El plaer de mirar i tornar a mirar (quan més mires, més veus), d’observar, d’interpretar, de compartir amb altres allò que ens fascina. Les obres d’art autèntiques, siguin d’artistes reconegudes siguin nostres, emocionen.

Amb autonomia
El Taller, un espai pràctic, viu, que proveeix de tot el que cal per llençar-se a la creació: materials, estris, la pica per a netejar en acabat o les bates adequades per a fer aquesta tasca. Tot a l’abast dels infants, ells decideixen què necessiten.


I el currículum diu….
La persona adulta ha d’acompanyar el nen i la nena en el procés creatiu, conduint-los del dubte a l’experimentació, a gaudir del gest, del moviment, de la mirada, dels sons, de la veu, tot motivant, estimulant i donant suport; potenciant també la satisfacció de fer els seus propis descobriments.

Accés a l’arxiu en PDF
Acceso al archivo en PDF

Leave a Reply