Pràctiques d’Educació Infantil a La Bressola

La Cristina i la Marta, alumnes de Pràcticum IV, amb els nens i nenes de La Bressola de Sant Esteve del Monestir (Perpinyà)

Dins del marc del Pràcticum IV, corresponent a les pràctiques d’últim curs, dues alumnes del grau, la Marta Lliró i la Cristina Pujol, s’han aventurat a anar a fer pràctiques a Perpinyà (França), a l’escola de Sant Esteve del Monestir, una de les 7 escoles catalanes que conformen La Bressola (www.bressola.cat).

Escola Sant Esteve del Monestir, La Bressola

La Bressola és una associació d’escoles laiques catalanes, ubicada a la Catalunya Nord, que escolaritza els seus infants 100% en català des de l’any 1976. La decisió de La Bressola per fer immersió lingüística en català, és la convicció que el català, encara que sigui poc utilitzat actualment, és la llengua de la identitat de la Catalunya Nord, i que val més la pena fer l’escolaritat en català que no haver-lo d’estudiar com a llengua estrangera.

De moment, les impressions de les nostres alumnes són excel·lents, i recomanen a les companyes l’experiència:

Nosaltres hem estat dues setmanes vora Perpinyà, a Sant Esteve, en una Bressola familiar d’una vuitantena d’alumnat. Els primers dies les novetats eren constants. Primer em vaig sorprendre d’aquell català tant particular, i és que al nord parlen rossellonès. I n’aprens ben ràpid, ja que allà es respira en català-rossellonès a l’aula, al pati, al menjador… fins i tot rentant-te les dents. Un altre fet destacat va ser la verticalitat; a infantil els nins i nines de p2 fins a p5 van a la mateixa classe per una qüestió lingüística i pedagògica, una gestió interessant per prendre’n nota com a futura mestra” (Marta Lliró).

Els infants de la Bressola de Sant Esteve del Monestir, grans i petits, a classe

És una escola petita però molt acollidora. Durant la meva estava, he pogut gaudir del caliu i l’amor de la professió dels docents que hi treballen, que dia rere dia, lluiten perquè l’escola sigui el més còmode i professional possible. Però el que més em va agradar va ser la comunicació que hi havia entre els mestres i l’amor que desprenen cap a la seva tasca i cap al tresor mes valorat, l’infant” (Cristina Pujol).

Els infants de la Bressola de Sant Esteve del Monestir rentant-se les dents

I també remarquen la forta vivència de la seva realitat lingüística:

El català a la Catalunya Nord s’aguanta per un fil, però hi ha persones que lluiten incansablement per conservar-lo. La Bressola és una associació d’escoles d’immersió que acull famílies de parla o no catalana. Tot i la gran demanda, l’associació avança endavant amb recursos econòmics molt minsos. Per això, el voluntariat i la vocació dels i les mestres és imprescindible per oferir una qualitat educativa fent més hores que un rellotge” (Marta Lliró)

La seva lluita perquè la cultura Catalana no es quedi en l’oblit és d’admirar” (Cristina Pujol).

Els infants de la Bressola fent matemàtiques al pati de l'escola

Les pràctiques d’Educació Infantil de la FUB cada vegada més internacionals!

Leave a Reply