II Jornades de Diàlegs Educatius: La mirada sistèmica

La mirada sistèmica: un nou paradigma en Educació

Els passats 12 i 13 de novembre, la Fundació Universitària del Bages (FUB) va celebrar les II Jornades de Diàlegs Educatius que, enguany, s’emmarcaven dins d’una nova i potent corrent pedagògica, la de la Pedagogia Sistèmica.

La Pedagogia Sistèmica és una nova forma de mirar que implica canvis profunds en la nostra manera de pensar l’educació i en les nostres actituds envers tots aquells que intervenen en l’acte educatiu: famílies, alumnes, docents, etc. Aquest enfocament pedagògic tracta de crear les condicions idònies per tal que l’escola sigui un espai orientat cap a l’aprenentatge de la vida i perquè les noves generacions puguin fer alguna cosa útil amb l’herència que els ha estat tramesa pels seus pares (Mercè Traveset, 2007).

Conjuntament amb l’Escola Joviat, que celebrava els seus 50 anys d’història, i amb la col.laboració de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona, els Estudis d’Educació Infantil de la FUB van organitzar aquestes II Jornades comptant amb la presència de personalitats molt destacades en el camp de la pedagogia sistèmica, com la Mercè Traveset, el Carles Parellada o la Maita Cordero.


La Mercè Traveset és mestra, psicòloga i terapeuta formada en l’Institut de Psicologia Humanista de Barcelona. És psicoanalista formada a la Universidad Pontificia de Comillas de Madrid, terapeuta en en Constel.lacions familiars pel centre BETH de Sabadell i diplomada en Pedagogia Sistèmica pel CUDEC de Mèxic. Té més de vint anys d’experiència com a terapeuta familiar, i actualment treballa com a psicopedagoga en un institut de secundària, és formadora de professorat a l’ICE de la UAB i formadora en Pedagogia Sistèmica a l’Institut Gestalt de Barcelona.

Article de la Mercè Traveset


El Carles Parellada és membre de l’equip ICE de la UAB de Formació del Professorat, mestre i consultor sistèmic, i des de l’any 2005 coordina la diplomatura en Pedagogia Sistèmica de l’Institut Gestalt de Barcelona. Ha participat en nombroses Jornades i Congresos, ha publicat nombrosos articles sobre la Pedagogia Sistèmica i les Constel.lacions familiars i és un dels màxims exponents d’aquesta nova corrent pedagògica al nostre país.

Article Carles Parellada


La Maita Cordero és també mestra d’infantil i primària, terapeuta de constel.lacions familiars i autora de diversos llibres de pedagogia com “Cuentos que nos unen” (2008), “La educación psicomotriz” dins la “Enciclopedia de la Educación Preescolar” (1987) o “Método de proyectos” (1992), a més de tenir publicats més de 60 contes infantils.

Article de la Maita Cordero

La convocatòria d’aquestes II Jornades va ser un èxit absolut, amb 150 persones inscrites, 12 presentacions d’experiències d’escola i amb la col·laboració de les més de 80 alumnes de primer d’Educació Infantil, la FUB va bullir de vida i de ganes d’aprendre durant aquests dos intensos dies.

Les i els alumnes d’Educació Infantil de la FUB van preparar diverses activitats d’acollida divendres a la tarda per a què els i les assistents a les Jornades es poguessin distreure i desestressar abans d’entrar a la Conferència inaugural que va anar a càrrec de la Mercè Traveset. Aquestes activitats van ser molt variades, des d’activitats de visualització i relaxació, tallers de sentits (tacte, olfacte, música), tallers de dibuix, de frases per a pensar,… van fer una feina excepcional, moltes gràcies noies!!

En els tallers d’experiències d’escoles del dissabte vam poder gaudir de 12 presentacions d’escoles del territori repartides en 6 tallers on els i les assistents van poder veure de primera mà aplicacions directes d’aquesta nova manera de mirar l’educació dels infants i les relacions interpersonals. La única pega, no poder assistir a tots 6 tallers!!

En aquest bloc podreu trobar un relat per a cada conferència i taller que van realitzar les alumnes d’Educació Infantil per a què pogueu recordar el que vau viure aquí i per a què, les persones que no vau poder venir, pogueu gaudir també una mica d’aquestes Jornades.

Relats de les conferències i tallers

Esperem que disfrutéssiu tant com nosaltres i no dubteu a deixar-nos els vostres comentaris per a poder-ne tenir un retorn!!!

Fins la propera!!

Programa de les Jornades

Activitats d’acollida

Leave a Reply