Les migracions en un món globalitzat

En el marc del Cicle Obert de Conferències Educatives que ha organitzat els estudis de Grau en Educació Infantil per a aquest curs, el 19 de gener, es va celebrar la conferència “Migracions en un context globalitzat”. L’acte, al qual van assistir-hi al voltant de 90 persones, va anar a càrrec de d’Arcadi Oliveres, professor titular del departament d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona i president de Justícia i Pau, entitat que té per finalitat la promoció i defensa dels drets humans.

 En la seva ponència, Oliveres va tractar sobre el per què el món globalitzat d’avui genera migracions. Tenint en compte que la globalització vol dir una sèrie de relacions mundials, i específicament, relacions nord-sud, segons Oliveres les migracions són fruit de les relacions desiguals entre el nord i el sud.

 Paral•lelament, va parlar del gran poder de la informació. Avui dia gaudim d’una excel•lent informació, si bé el més important és que aquesta informació sigui bona, fiable i veraç. En aquesta línia, Oliveres apunta que no es pot enganyar a la opinió pública amb falses informacions.

 En el procés de globalització existeixen quatre tipus de relacions desiguals que generen pobresa als països del sud: el comerç internacional, la indústria, el deute extern i la compra-venda d’armes en les guerres. D’aquí, les grans diferències entre rics i pobres. En aquesta línia, els mitjans de comunicació com la televisió juguen un paper important en les migracions. En els països pobres és la causant de que, a través d’ella veuen el món del nord i com a conseqüència es generen grans migracions.

 En conclusió, segons Oliveres la nostra cultura està feta per les immigracions, i per tant, no representa res nou per al nostre país, si bé no és un tema fàcil de gestionar.

Leave a Reply