Infeccions dèrmiques a l’activitat física i l’esport

Avui en dia moltes persones practiquen algun tipus d’esport o activitat física i molt sovint no són conscients de les mesures necessàries per tenir cura dels peus. Desconeixen quines són les infeccions dèrmiques més freqüents i com prevenir-les. Els hàbits personals, el tipus de pell, les característiques del medi ambient o la disciplina que es practica són alguns dels factors que predisposen a patir determinades patologies d’origen infecciós a la pell.

Aquest article se centra en les infeccions, les patologies on intervé un microorganisme capaç de desenvolupar-se i produir lesions a la pell. Aquests microorganismes poden ser bacteris, virus o fongs.

 1. Infeccions bacterianes
Imatge cedida pel professor Antonio Jesús Zalacaín (UB)

La queratolisi punctata, també coneguda com queratolisis plantar sulcatum, és una infecció bacteriana superficial de la capa còrnia de les plantes dels peus produïda per bacteris Gram positius. Es tracta d’una patologia freqüent en adolescents i adults joves encara que pot aparèixer a qualsevol edat. Està associada a l’excés de sudoració i les manifestacions clíniques més freqüents són la presència de mala olor (bromhidrosi) i unes petites erosions a la pell.

 

 1. Infeccions víriques
Imatge cedida pel professor Òscar Hernández (UManresa)

Les berrugues plantars són causades per un virus que contacta amb la pell. Són petits relleus que poden trobar-se a qualsevol zona de la planta del peu. Contenen capil·lars sanguinis i una capa gruixuda de pell en la zona més externa. És una patologia molt freqüent i pot desaparèixer sense tractament passat un temps. Al peu s’ha de fer un diagnòstic diferencial entre la berruga i altres lesions. És comú contagiar-se d’aquesta patologia en dutxes públiques i piscines si no hi ha una correcta utilització de calçat de bany.

 

 

 1. Infeccions per fongs
  1. La tinya pedis (dermatomicosi) és la infecció fúngica més habitual. Acostuma a produir-se a causa de la sudoració excessiva dels peus que provoca un augment de la humitat, sobretot entre els dits. És comú contagiar-se d’aquesta patologia en dutxes públiques i piscines si no hi ha una correcta utilització de calçat de bany. Els primers símptomes són la descamació amb o sense envermelliment i picor. A vegades també poden aparèixer butllofes.
   Imatge cedida pel professor Òscar Hernández (UManresa)

   2. L’onicomicosi és una alteració produïda per la invasió de fongs en l’estructura unguial que es dona principalment a les ungles dels peus. No acostuma a causar molèsties però altera l’ungla estèticament i si no es tracta es pot estendre. Els principals símptomes són el canvi de color (es torna d’un color més groguenc) i de forma (augmenta el gruix). És freqüent que aparegui aquesta infecció després d’una lesió per un traumatisme o per l’acumulació de petits traumatismes a causa de l’activitat física.

   Imatge cedida pel professor Òscar Hernández (UManresa)

L’activitat física i l’esport són activitats molt beneficioses per a la salut, però en determinades circumstàncies la nostra pell es pot veure afectada per algun d’aquests processos. És imprescindible fer tant una prevenció eficaç com un tractament efectiu quan sigui necessari.

Per a la prevenció de l’aparició d’aquestes lesions s’haurien de seguir aquestes recomanacions:

 • Dur un calçat transpirable en la mesura que l’activitat ho permeti.
 • Els mitjons de cotó o fibra natural fan suar menys, però gestionen pitjor la humitat. Actualment existeixen mitjons sintètics de transpiració per evitar els problemes que genera la humitat produïda per la sudoració. S’haurà de triar una o altra opció en funció de la tipologia d’activitat.
 • Mantenir una bona higiene dels peus i sobretot assecar-los correctament (insistint en la zona interdigital i plantar). Es pot minimitzar la humitat utilitzant productes secants adequats a les característiques de cada persona.
 • L’ús de xancletes en zones comunes com les dutxes o piscines és essencial.
 • Consultar al podòleg en cas de dubtes respecte a aquestes recomanacions o davant de qualsevol lesió que aparegui als peus.

Ariadna Abarca, Andrea Guzman i Sílvia Gros, estudiants de quart curs del Grau en Podologia de la Facultat de Ciències de la Salut del campus Manresa de la UVic-UCC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.