La importància de la fisioteràpia durant l’embaràs

Com a fisioterapeuta especialitzada, al llarg dels últims anys m’he dedicat a assessorar, tractar i acompanyar dones durant l’embaràs, el postpart i la menopausa. En la meva consulta, la majoria de casos que m’he trobat són de postpart i menopausa, visitant dones que acudeixen per tractament d’alguna disfunció relacionada amb el sòl pelvià.

Aquest 2018 he viscut un dels moments més bonics de la meva vida: l’embaràs. A part del canvi personal que m’ha suposat, he de reconèixer que també ha estat un gran ‘què’ professional, ja que m’ha fet plantejar moltes qüestions pel que fa a la dona embarassada.

Tot aquest procés m’ha fet reflexionar sobre la importància de la fisioteràpia durant l’embaràs i el poc conscients que som les dones embarassades, i dic som perquè si no hagués estat fisioterapeuta especialitzada en uroginecologia i obstetrícia no m’hauria plantejat fer un seguiment des de la fisioteràpia, ja que no és tan comú com el ioga o les classes prematernals.

El moment ideal per començar fisioteràpia en obstetrícia és a partir del segon trimestre, quan l’embaràs està confirmat i sense cap mena de risc. És el punt en què es pot valorar com està la pelvis i les estructures del seu voltant, com treballa la faixa abdominal, així com també la consciència corporal. Faig un incís per recordar que l’embaràs és un procés de canvis físics i emocionals i, per això, un dels objectius és ajudar el cos a integrar aquests canvis per evitar dolences corporals (lumbàlgies, dolor de pubis, etc.), i escoltar la dona embarassada per poder-la acompanyar durant aquest procés.

Tanmateix, a partir del tercer trimestre ens haurem de centrar més en el perineu i la pelvis, facilitant les obertures pelvianes i treballant la musculatura del sòl pelvià per facilitar el part amb el massatge perineal. En el meu cas, per a la realització del massatge perineal vaig optar per una professional amb l’objectiu de treballar les zones amb més tensió muscular i de forma més específica. Però el massatge perineal també el pot realitzar la parella, després de mantenir una sessió prèvia amb la fisioterapeuta en què s’ensenyarà com fer-ho correctament.

Com a conclusió, crec que la prevenció és la millor eina de salut que tenim, i parlant en termes d’uroginecologia i obstetrícia, hauríem de treballar-la per reduir les dolences durant l’embaràs i les disfuncions que poden aparèixer en el postpart com la incontinència, la diàstasi abdominal o el dolor en les relacions sexuals. No obstant això, he d’assenyalar que no podem eliminar per complet totes les disfuncions que puguin aparèixer, però sí podem prevenir-les promocionant la salut i fent que les dones siguin conscients del seu cos escoltant-lo.

Goretti Font Mas, Fisioterapeuta i adjunta a la coordinació acadèmica del Màster en Reeducació del Sòl Pelvià del Centre Internacional de Formació Contínua del campus Manresa de la UVic-UCC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.