Pla de Salut de Manresa 2018-2022

Manresa estrena, aquesta setmana, el nou Pla de Salut de la ciutat pel període 2018-2022. Es tracta d’un Pla de salut que s’ha elaborat de forma conjunta, entre l’equip de salut del consistori i professors experts en salut pública de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa.

El Pla de Salut de Manresa 2018-2022 pren com a punt de partida els indicadors més rellevants de l’in­forme Anàlisi de la situació de salut de Manresa 2016 (elaborat també per la Fundació Universitària del Bages) i els resultats de la primera edició de l’Enquesta de percepció de salut a la ciutat de Manresa (també impulsada i dissenyada des de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa), amb la voluntat expressa i la intenció de treballar sobre les necessitats i problemàtiques en salut de les poblacions més vulnerables.

D’aquesta manera, s’ha pogut elaborar un Pla de Salut basat en la participació activa de la quàdruple hèlix (ciutadania, administracions públiques, empre­ses i sistema d’R+D+I), que certifica les polítiques proposades i té la capacitat d’aportar un enfoca­ment des de diferents punts de vista, adaptant-se a les necessitats globals de la ciutat de Manresa.

El Pla de Salut de Manresa 2018-2022 s’estructura en cinc grans objectius, que es concreten en sis eixos de treball:

Objectius de treball

 • Una ciutat amb un estil de vida saludable
 • Una ciutat protegida sanitàriament
 • Una ciutat amb igualtat d’oportunitats per a una bona salut
 • Una ciutat que garanteix un envelliment actiu i de qualitat
 • Una ciutat amb serveis de salut eficients i de qualitat

Eixos d’actuació

 • Eix 1: Serveis de salut
 • Eix 2: Reptes demogràfics i socials
 • Eix 3: Acció social
 • Eix 4: Qualitat de vida
 • Eix 5: Urbanisme i medi ambient
 • Eix 6: Treball coordinat i en xarxa

Encreuant objectius i eixos, s’ha articulat un Pla de Salut amb 36 actuacions i 100 accions concretes. Les principals aportacions d’aquest pla, són:

 1. Neix d’un procés participatiu, amb alt nivell de consens: des de l’enquesta de percepció de salut de la ciutadania (amb 350 persones enquestades), passant per la participació en l’elaboració del Pla de mig centenar de persones i entitats del territori (de l’àmbit salut i social, principalment), així com la implicació de diferents regidories i grups municipals.
 1. El Pla apunta nous reptes, però també desenvolupa extensament una ampliació d’objectius en àmbits on ja es treballa actualment.
 1. S’ha incorporat, de forma transversal, la perspectiva de determinants socials de la salut i és, per tant, sensible a les desigualtats social en salut.
 1. Un alt percentatge d’actuacions i accions estan coordinades i alineades amb altres plans de ciutat. El Pla de Salut s’ha pensat com a “pla de plans”, des d’una perspectiva PINSAP.
 1. Hi ha una clara vocació i Intensificació del treball en xarxa i coordinat.
 1. S’ha fet un esforç de sistematització per a l’establiment d’un sistema d’indicadors de seguiment. En paral·lel, el Pla proposa, com a actuació, crear un Observatori de salut que permeti aquesta monitorització.

Carlota Riera, degana de la Facultat de Ciències de la Salut del campus Manresa de la UVic-UCC

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.