Selecció de recursos per parlar de la mort amb els nens

Feia setmanes que volia escriure aquest text. Els últims dos mesos he vist com, malauradament, la mort s’enduia tres persones abans d’hora (molt abans d’hora). I és quan arriba d’aquesta forma, sobtada i injusta, que ens remou les entranyes i  ens espanta. I a mi particularment, m’empeny a parlar-ne i a escriure’n. Fa aproximadament un any, ja vaig escriure sobre la mort en aquest bloc. Avui, però, voldria fer-ho pensant en els més menuts.

Resulta poc habitual veure nens petits als funerals o als tanatoris. Sovint, empesos per un afany de protecció (que s’exacerba quan vivim situacions doloroses), tendim a estalviar-los el tràngol de presenciar el patiment dels adults. Fent-ho, però, els llevem l’oportunitat d’acomiadar-se dels seus éssers estimats, i de comprendre el fenomen de la mort i, per extensió, el valor de la vida.

També les explicacions adultes tendeixen a edulcorar qualsevol conversa que els nens puguin plantejar sobre el tema. Les respostes enrevessades i de ciència ficció tampoc ajuden. De fet, tots els experts assenyalen la importància de parlar obertament i sense embuts de la mort, adequant el llenguatge a l’edat de cada nen/a, per suposat; i, evidentment, fent palesa la manca de resposta o el misteri que també pot suposar per als adults, en funció de les pròpies creences. Però amb transparència. S’aconsella, també, aprofitar les oportunitats que ens pot oferir la mort d’un animal (de companyia o trobat al bosc, tant li fa), o d’una persona coneguda però sense un vincle especial per al menor. En aquestes circumstàncies l’adult pot parlar-ne amb més serenor i sense l’impediment de la pròpia afectació emocional. Si més endavant la mort es presenta més propera, el nen/a estarà més preparat per afrontar-la.

El pretext d’un conte o una pel·lícula que plantegi el tema, també pot ser una estratègia valuosa. Per intentar afavorir aquestes converses i aquest diàleg amb els infants, us recomano alguns recursos que em semblen especialment apropiats, esperant que puguin resultar-vos d’utilitat:

3 CONTES

El camí de la Lua (la mort del pare) i El camí d’en Dan (la mort de la mare). 

Xevi Victori, Neus Ballesteros i Iván Tapia. Editat pels mateixos autors i disponibles gratuïtament al web danilua.cat  (2014)

Dos contes per facilitar el diàleg amb els infants que viuen l’experiència de la mort d’un ésser estimat. Els protagonistes s’endinsen en un viatge, metàfora del procés i etapes del dol, que els ha de portar al món dels colors.

El camí de la Lua i El camí d’en Dan són una iniciativa del manresà Xevi Victori, fruit de la necessitat de parlar amb els seus nebots sobre la pèrdua de la seva mare.

¿Què ve després de mil?
Anette Bley. Ed. Takatuka (2009)

“Què ve després del mil?” Li pregunta la petita Lisa al seu amic Otto, amb el qual està aprenent a comptar les estrelles. Amb ell passa estones molt divertides, però un dia Otto es posa malalt i mor. A la Lisa li costa acostumar-se a la seva absència. És la dona de l’Otto qui li fa entendre que encara que no puguem veure a una persona, aquesta pot seguir present dins nostre.

Que ve després del mil? ha rebut “La ploma de plata”, el premi al millor llibre infantil i juvenil de l’Associació de Metges Alemanys, que el va incloure entre les seves recomanacions.

T’estimaré Sempre, Petitó.

Debi Gliori. Ed. Estrella polar (2013)

En Cueta fa preguntes a la mare, per saber si l’estimaria malgrat fos un ós, un cocodril, un insecte… i planteja altres qüestions com ara si l’amor es gasta, es pot trencar o fer malbé i arreglar. La guineu contesta que ella l’estimarà sempre, i en Cueta pregunta si també l’estimarà  i el seu amor continuarà quan ja no hi sigui. “Veus aquelles estrelles lluminoses? doncs n’hi ha algunes que van desaparèixer fa molt temps i encara brillen al cel. Doncs l’amor, com les estrelles, mai no s’acaba”.

2 PEL·LÍCULES

UP (2005). EUA. Pixar

Carl Fredricksen és un home de 78 anys. Quan era un nen, va conèixer l’Ellie, amb qui es va casar. Ellie sempre havia somiat explorar les muntanyes, però va mor abans de tenir-ne l’oportunitat. Ara, quan amenacen de traslladar a Carl a un asil d’ancians, aquest decideix complir la seva promesa.

El Rei lleó (1994). EUA. Disney

La pel·lícula gira entorn d’un jove lleó anomenat Simba, que aprèn quin és el seu lloc en el “cicle de la vida”. L’obstacle més gran que ha de superar és, sens dubte, la mort del seu pare en mans del seu oncle, i el sentiment de culpa que l’acompanyarà fins a descobrir la veritat.

1 GUIA

Del viure i del morir. Propostes per acostar-nos a l’experiència de la finitud.

Anna Nolla Casals. Ed. Associació de Mestres Rosa Sensat. (2008)

Una guia que vol ser d’utilitat per a totes aquelles persones que treballen amb infants i adolescents. A aquells que en algun moment s’han proposat parlar de la vida i la mort amb l’objectiu d’aprendre a conviure amb el dolor i la tristesa, però també amb el plaer i l’alegria.

Carlota Riera, degana de la Facultat de Ciències de la Salut del campus Manresa de la UVic-UCC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *