Podologia i bàsquet: calçat, lesions i prevenció

El bàsquet és un esport grupal i competitiu que es practica majoritàriament a pista coberta, amb cinc jugadors a cada equip. Durant la pràctica del bàsquet, depenent de la posició en que es juga, el gest esportiu es pot caracteritzar per canvis de ritme, desplaçaments laterals, carreres lineals, girs i salts.
FullSizeRender

Es practica en pavellons coberts, on les superfícies de joc que predominen són el parquet flotant o els paviments sintètics, tot i que també es poden trobar pistes de ciment.

El calçat ideal per realitzar aquesta activitat en aquests tipus de superfícies hauria de complir els següents criteris:

 •  El folre: El material ha de ser absorbent de la suor i rugós per augmentar la fricció entre el calçat i el peu.
 • La plantilla: El material ha de tenir bona capacitat d’absorció d’energia i un gruix de 4 mm. En el retropeu tindrà una cassoleta per a recollir el teixit adipós del taló. En els casos que sigui necessari, pot ser substituïda per un suport plantar.
 • El disseny de la sola: Un dibuix espigat per incrementar les forces de fricció en sentit longitudinal i millorar l’eficiència de la carrera i els desplaçaments laterals. Sota el cap del primer metatarsià trobarem un dibuix circular que faciliti els girs. La sola ha de sobrepassar el material de tall per donar resistència i major durada, ja que pot patir importants deformacions.
 •  La mitja sola: El retropeu tindrà un gruix d’entre 25-30 mm i l’avantpeu d’entre 10 i 15 mm. El material que conforma el retropeu ha de proporcionar amortiment d’impactes, sobretot en salts, i prevenir la inestabilitat de turmell. En l’avantpeu ha de ser tou per dissipar l’energia de l’impacte. Tindrà un acampanat a la zona del cinquè metatarsià. L’angle de puntera amb un mínim de 10º i talls transversals a la zona de flexió per facilitar la propulsió. El bisellat posterior proporcionarà una estabilització en el primer contacte.
 •  El contrafort posterior anirà per sota del turmell per evitar fregaments amb un encoixinant per protegir el tendó d’Aquil·les de pressions.
 •  El contrafort estabilitzador extern pot estar prolongat cap al migpeu per la cara externa per proporcionar més estabilitat en els girs.
 •  La longitud del tancament sobre el dors del peu no ha d’arribar a la zona de flexió dels dits per facilitar el gest. El sistema d’acordonat pot combinar velcro i cordons. Ha d’incorporar una llengüeta per sobre el turmell, encoixinada per evitar problemes de compressió.

P1070545En la pràctica esportiva del bàsquet és important una bona classificació de les posicions dels jugadors, ja que cada un d’ells realitza un gest esportiu molt específic. El tipus de calçat dependrà de l’envergadura i l’agilitat del jugador.

– Canya Alta: Perd l’efecte amortidor dels petits moviments articulars i pot aparèixer una atròfia de la resposta estabilitzadora del turmell, però minimitza el risc de torçades de turmell.

– Canya Baixa: Augmenta el risc de torçades de turmell, hi ha més mobilitat de l’articulació del turmell i un augment del treball propioceptiu.

quadre bàsquet i podologiaEn aquesta activitat hi poden haver diferents tipus de lesions a les extremitats inferiors:

 • Lesions músculo-lligamentoses: esquinç de turmell per inversió, fascitis plantar, ruptura del lligament creuat anterior del genoll o tendinitis del tendó rotulià.
 • Lesions òssies: condropatia femoro-patelar o fractures per estrès.
 • Lesions dèrmiques i unguials: hiperqueratosis o hematoma subunguial.

L’esquinç de turmell s’acostuma a produir en els desplaçaments laterals i en el moment de recepció dels salts, quan el peu realitza una flexió plantar i inversió forçada. Més freqüentment es lesionarà el lligament lateral extern del turmell, concretament en el fascicle anterior. Per prevenir aquesta lesió es important:

 • Una bona educació dels jugadors de bàsquet a tots els nivells sobre la importància d’un bon calçat que s’adapti correctament al rol de cada jugador i que s’acomodi perfectament al peu
 • Un bon treball propioceptiu a nivell de turmell
 • Fer estiraments abans i després de l’activitat, així com una bona alimentació i hidratació
 • Per finalitzar, es podria complementar amb un suport plantar, si ho requerís, per donar més suport i estabilitat al jugador

Alba Carrascosa, Elisabet García, Júlia Montero i Johana Saldaña, alumnes de tercer curs del grau en Podologia al campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.