POVIDONA IODADA VS CLORHEXIDINA

Bon dia,

En aquesta entrada volem parlar sobre la substitució de la povidona iodada per la clorhexidina en els hospitals.

QUÈ SÓN?

Tant la povidona iodada com la clorhexidina són antisèptics que s’utilitzen per destruir o inhibir el creixement de microorganismes en els teixits vius. Per exemple, una de les seves utilitats és evitar la infecció de les ferides quirúrgiques.

 

 

 

 

 

 

 

 

PER QUÈ AQUEST CANVI?

A continuació us adjuntem un quadre amb les característiques de cada producte i us expliquem el perquè d’aquest canvi.

Estudis recents han demostrat que:

  • La clorhexidina és més efectiva en la disminució de les infeccions bacterials en ferides quirúrgiques.
  • La povidona té un cost-efectivitat més baix.
  • La clorhexidina pot ser utilitzada en neonats i embarassades a diferència de la povidona iodada
  •  La clorhexidina pot ser utilitzades en cremades i mucoses
  •  La utilització de la clorhexidina en els rentats quirúrgics abans d’una intervenció,  redueix les infeccions. A continuació us adjuntem un quadre que ho representa
  • Per tots els punts esmentats anteriorment, s’ha decidit substituir la povidona iodada per la clorhexidina en els hospitals.

Imatge 1: Percentatge d’infecció en pacients als quals se’ls ha realitzat un rentat quirúrgic abans de la intervenció

 

Moltes gràcies per passar-vos a visitar el bloc. Estarem pendents de nou dels vostres comentaris i suggeriments per tal de millorar aquest espai. Fins el pròxim dilluns!

 

Gisela Serrano Cañadas i Núria Soler Delgado

Estudiants de 4t d’Infermeria.

 

 

BIBLIOGRAFIA

Chlorhexidine-Alcohol versus Povidone-Iodine for Surgical-Site antisepsis. Rabih O. Darouiche, M.D., Matthew J. Wall, Jr., M.D., Kamal M.F. Itani, M.D., Mary F. Otterson, M.D., Alexandra L. Webb, M.D., Matthew M. Carrick, M.D., Harold J. Miller, M.D., Samir S. Awad, M.D., Cynthia T. Crosby, B.S., Michael C. Mosier, Ph.D., Atef AlSharif, M.D., and David H. Berger, M.D. N Engl J Med (Massachusets)2010;362:18-26. [Data d’accés: 15/11/13]. Disponible a:

http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa0810988

 

 

Antisepsia preoperatoria con clorhexidina vs. povidona iodada en cirugía limpia-contaminada. Noorani A., Rabey N., Walsh SR., Davies RJ. Br J Surg 2010; 97(11)-1614-1620. [Data d’accés: 15/11/13]. Disponible a: http://www.intramed.net/contenidover.asp?contenidoID=68610

7 Replies to “POVIDONA IODADA VS CLORHEXIDINA

  1. Soc infermera i avui cura d’alta hospitalaria amb povidona …. deu de ser que no tothom utilitza la mateixa bibliografia o hi ha una manca d’informacio a nivell de formacio que pasa alguna part de la cadena no funciona igual l’evidencia cientifica ha de servir per alguna cosa

    1. Hola Encarna,
      ens ha sorprès el teu comentari, ja que quan vam decidir fer aquesta entrada ens vam assegurar de buscar estudis i articles d’altres països per veure si es donava la mateixa situació.
      Segurament tens raó i cada hospital utilitza un protocol diferent (que no té perquè ser millor o pitjor).
      Ens agrada molt que comenteu casos personals, ja que ens permeten conèixer casos i situacions fora del nostre abast.
      Gràcies pel teu comentari.

      1. Pel que tinc entes encara es dona l’alta amb cures de povidona a casa, ja que molta gent a casa el que te es povidona iodada. Lo que s’hauria de fer es començar a recomanar la clorhexidina per a que s’unifiqués tot. ;p

  2. Hola noies,
    muy interesante la aportación ante la discusión que se ha creado en los hospitales tras el cambio de antiséptico.
    He encontrado contraindicaciones (ototoxicidad principalmente) acerca de la clorhexidina, así como advertencias y precauciones.
    Habéis encontrado algo acerca de ello?
    Gracias
    Ane

    1. Hola Ane,
      Sí, lo que dices es verdad. La Clorhexidina no se puede utilizar para la preparación de cirugías de oído medio o interno, así como tampoco para las curas pertinentes después de la intervención.
      Muchas gracias por tu aportación!

  3. També tinc entes que la clorhexidina alhora de treure punts o grapes ens d’esperar uns 2 minuts per a que actui com a tal; per la resta de cures es tal i com diu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *