CAMPUS D’ESTIU 2022

LAB 0_6

Aquest any hem tingut l’oportunitat d’estrenar el nou edifici del Lab0_6 i investigar als espais de ciència en lliure elecció. A continuació us deixem una mostra d’aquestes experiències.

ESPAI MATÈRIA

En aquest espai ens hem preguntat com podem fer aigua de colors amb fruites i verdures? Alguns dels reptes que ens hem plantejat han estat: aconseguir tots els colors del pantone, fer una gradació d’un mateix color i aconseguir aigües de colors diferents a partir de la barreja de dues aigües.

A més cadascú de nosaltres ens hem emportat  la nostra aigua de colors per continuar investigant a casa. Marxem amb la pregunta: Què passarà amb l’aigua de colors?, Canviarà de color? Tornarà a ser transparent? …

ESPAI DE GEOLOGIA

Aquest any hem gaudit per primera vegada de l’espai geo fent diferents activitats d’apropament a la geologia.  Amb la maqueta del territori de la Catalunya central hem situat el Lab0_6, els pobles més propers que coneixem i hem conversat sobre rius, Montserrat, la muntanya de Sal, etc. També hem investigat a partir de la Terra paral·lela i hem interpretat i representat les capes de la terra a partir d’un model propi.

CAN FONT

Durant la nostra estada al campus hem fet diverses excursions al parc de Can Font. En aquest entorn natural hem experimentat amb l’aigua fent: canals, transvasaments, construccions, fang, etc. Els trajectes caminant també ens han proporcionat moments d’investigació que han tingut continuïtat al Lab_06: observació d’insectes amb lupa, classificació de fulles, comparació d’escorces de diferents arbres…

AIRE/VENT

Un altre dels reptes que se’ns ha plantejat ha estat: com podem fer un paracaigudes?  A partir de l’observació dels paracaigudes que tenim a l’espai del Lab_06 i després de fer diverses proves amb el túnel del vent, per petits grups hem creat els nostres propis paracaigudes.

BIBLIOTECA DE L’ATENEU

Cada setmana hem anat a la biblioteca l’Ateneu, ens han explicat contes relacionats amb la robòtica, la cuina i les endevinalles, entre d’altres. A més ens hem pogut emportar al Lab 0_6 els llibres que més ens han agradat i els que ens han resultat més útils per continuar investigant.

VISITES ALS MUSEUS DE LA TÈCNICA

Durant les setmanes de campus hem anat intercalant setmanalment les vistes al Museu de la Tècnica de Manresa i al museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya a Terrassa.

Hem descobert que el Museu de la Tècnica de Manresa era un dipòsit on emmagatzemaven l’aigua de la Sèquia. També hem visitat l’exposició la cinteria on hi havia maquinària tèxtil en ple funcionament. Per finalitzar la visita hem gaudit de l’Espai de la Tècnica 3-6 amb propostes de lliure circulació pensades per a infants.

Al museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya a Terrassa hem visitat les quatre exposicions permanents La Fàbrica Tèxtil, Homo Faber, Energia i El Transport i altres exposicions temporals com el Planetari i El Cos Humà, Com soc jo?. També hem gaudit de l’espai Explora 0_6.

ESMORZARS SALUDABLES

Cada divendres hem comprat i preparat el nostre esmorzar saludable. Ens hem posat d’acord per decidir les fruites de temporada que necessitàvem per fer les brotxetes, sucs o gelats. També ens hem encarregat d’anar a comprar al mercat i posar-ho tot a punt per esmorzar!

BOLES DE TERRA

Un altre dels reptes que se’ns han plantejat ha estat com aconseguir fer una bola compacta. Per aconseguir-la hem fet servir diferents terres, comptagotes, morters i les nostres mans! Ens hem adonat que necessitàvem una quantitat concreta d’aigua depenent del tipus de terra.

CIRCUITS ELÈCTRICS

Un altre repte del campus ha estat: fer anar les bombetes o un ventilador. A partir de diferents circuits elèctrics i material divers havíem d’aconseguir encendre una bombeta o fer funcionar un ventilador. Ens vam adonar que no tots els materials són conductors d’energia i que necessitàvem aquells materials que eren ferro.

BOMBOLLES

Una de les activitats de la que hem pogut gaudir al Campus ha estat fer bombolles de sabó. Amb quin estri podem aconseguir-les fer més grans? Amb aquest sortiran quadrades? Podrem fer més d’una a la vegada? Podem fer-ne una de molt resistent? I amb el nostre cos?

ROBÒTICA

Aquest any la Universitat Politècnica de Manresa ens ha cedit una Qui-bot-H2O i hem après a programar-la. Ho hem fet a partir d’uns cubs de diferents colors que havíem de posar a la Qui-bot-H2O i aquesta realitzava diferents accions depenent del color del cub.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *