La llei d’emprenedors

Fa un mes escàs que s’ha presentat per fi l’avantprojecte de la coneguda com a “llei d’emprenedors”, a falta de que aquesta pugui ser esmenada en el seu tràmit parlamentari, anem a comentar quins són els seus aspectes més destacats que aquesta preveu tractar, a fi efecte de donar suport bàsicament a aquelles persones amb ganes d’emprendre, en aspectes tant diversos com la fiscalitat, el finançament i el foment de la iniciativa emprenedora, entre d’altres.

No hi ha cap dubte que la mesura estrella més important inclosa dins aquest paquet legislatiu, és la creació del règim especial anomenat “l’IVA de caixa”, aquesta mesura més que fomentar l’esperit emprenedor, des del meu punt de vista, el que fa, és des-incentivar l’esperit des-emprenedor de qui ja té un negoci. A partir de l’any 2014 aquesta mesura permetrà a les empreses que compleixen uns determinats requisits, acollir-se voluntàriament a aquest nou règim, que bàsicament consistirà en aplaçar l’ingrés de l’IVA a les arques públiques fins que aquest hagi estat efectivament cobrat dels clients, i no en funció de la data de meritació de la factura com fins ara, independentment que aquesta s’hagués o no cobrat. Seguint amb l’aspecte fiscal, aquelles societats de nova creació, tributaran durant els dos primers exercicis que tinguin beneficis per un 15% d’aquests, en lloc de fer-ho al tipus habitual de societats que sol oscil•lar entre el 20% i el 30% en funció de les característiques empresarials; i en el mateix sentit, i pel que fa als autònoms que iniciïn la seva activitat, se’ls estableix pel mateix període de temps una reducció del 20% ens els rendiments nets a declarar davant la hisenda pública pels seus beneficis en el IRPF.

Ja per acabar, en l’aspecte fiscal, s’establirà l’exempció total a tots aquells qui optin per capitalitzar la seva prestació d’atur en la seva modalitat de pagament únic, que fins ara s’estava exempt només parcialment fins a 15.500 €, havent de tributar per l’excés.

Pel què fa al finançament empresarial, cal destacar que també s’incentivarà a l’inversor de proximitat “business angels” i capital llavor, per tal d’estimular a l’inversor particular a participar temporalment en empreses noves o de recent creació, impulsant dos aspectes: per una banda, la possibilitat de poder aplicar en el seu IRPF una deducció del 20% de la inversió en la quota estatal, i per altra, en arribar el moment de sortir de la societat, i en el cas que hi haguessin plusvàlues, aquestes quedarien exemptes de tributació com a guany patrimonial en el IRPF sempre que se’n fes una reinversió en una altra societat de nova creació.

I en cas d’arribar a situacions financeres certament complicades, i amb el pretext de reduir el risc personal, es preveu la creació de la figura de “l’emprenedor de responsabilitat limitada”, que permetrà que aquest no hagi de respondre amb el seu habitatge habitual dels deutes adquirits en l’àmbit professional fins el límit de 300.000 € a partir dels quals, sí que respondria. En aquest punt, cal puntualitzar que l’immoble no sempre quedarà blindat, ja que cal tenir en compte que això no s’aplicarà quan el deute sigui amb alguna administració púbica. També es modificarà la llei concursal i es premia amb una “segona oportunitat” en les situacions de concurs tot afavorint un mecanisme de negociació extrajudicial del deute àgil i eficaç. Caldrà estar atents, si es dóna el cas, i veure si realment aquests dos adjectius es podran arribar a complir, en aquests processos que de per sí solen ser llargs i complexos.

Per altra banda, neix la “societat limitada de formació successiva” que permetrà, a tot aquell qui decideixi adoptar la forma jurídica de societat mercantil per desenvolupar la seva activitat, no haver d’aportar d’entrada els 3.000 € mínims inicials, necessaris per a constituir-la. La mesura permet iniciar l’aventura societària amb un capital per sota de l’esmentada xifra, i segons es vagin aconseguint beneficis s’anirà ampliant el capital a partir d’aquests, i fins assolir la xifra legal mínima necessària. Seguint en la matèria del foment de la creació de societats, s’intenta complir la vella promesa d’agilitzar la creació d’empreses, mitjançant finestreta única, models simplificats i telemàtics, tot plegat amb la intenció de sortir d’una vegada per totes de la cua d’Europa en aquest aspecte.

I ja per acabar, un àmbit que a curt termini no tindrà un impacte directe, però si que ho veig necessari de cara a les futures generacions d’emprenedors. El govern es compromet a fomentar l’esperit emprenedor en l’àmbit educatiu tot incorporant objectius específics en aquesta matèria en totes les etapes educatives, i és que és clau que ja des de ben petit s’inculquin valors, competències i habilitats emprenedores, fins a dia d’avui oblidades majoritàriament pel sistema educatiu, especialment als nivells més inicials.

Jordi Rojas Donada – Coordinador dels Estudis d’Empresa de la FUB

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada