3 preguntes per a…

 

JOAQUIM VALLS
Economista. Neuropsicòleg. Coach neurocal·ligràfic. Creador de la Programació Neuro-Cal.ligràfica i co-autor del Métode Kimel per a l’ensenyament de la lecto-escriptura i el desenvolupament de la Intel.ligència Emocional a l’Escola. És professor de Gestió del Talent del grau en ADE d’UManresa i autor d’onze llibres, l’últim dels quals, “Manual mente” (Libros Cúpula –Grup Planeta-), ha vist la llum el mes de març de 2019.

1.- El vostre darrer llibre “Manual mente” parla de la programació neurocal·ligràfica.

El traç a l’hora d’escriure condiciona la nostra conducta? No el condiciona, el reflecteix. La lletra és un mirall de l’ànima, és a dir, la nostra personalitat, i el nostre estat psíquic conjuntural, s’hi fan palesos. L’avantatge respecte d’un test psicotècnic és que, com que l’escriptura és fonamentalment inconscient, no té el biaix que pot suposar que una persona en lloc de contestar en un qüestionari com és en realitat, respongui allò que voldria ser o creu ser. En escriure a mà hom no pot mentir ni autoenganyar-se.

2.- Com s’entrena la ment a través de la cal·ligrafia?

En la Programació Neuro-Cal.ligràfica, s’empren tres eines: la grafotransformació, mitjançant el redisseny de la signatura i de la lletra; l’autosuggestió, a partir d’escriure a mà unes autoinstruccions cada matí i d’escoltar-les gravades cada nit, abans d’adormir-se, que reeduquen la memòria (el relat que inconscientment assimilem amb la nostra identitat); i redaccions setmanals de psicologia positiva per tal de transformar l’atenció.

3.- En un món de teclats i pantalles, caldrà recuperar l’escriptura a mà per tenir control sobre la ment?

Igual que duem una vida sedentària, i ens “obliguem” a anar a caminar, sortir a córrer o acudir al gimnàs, és recomanable cada dia escriure una estona a mà. Gràcies a l’experiment que vaig dur a terme el curs 2011-2012, amb 50 voluntaris, amb motiu de la meva tesi doctoral, vaig poder mostrar que n’hi ha prou amb tan sols 15 minuts diaris d’exercicis cal.ligràfics per entrenar de forma molt significativa la intel·ligència emocional i assolir una vida plena.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.