L’anglès, requisit a totes les etapes de la vida

learning-language-englishL’anglès comença a ser, si no ho és ja, un requisit a totes les etapes de la vida. Com a estudiants ens trobem amb assignatures obligatòries al grau universitari i, la majoria d’universitats, per obtenir el títol, demanen el nivell B2 al finalitzar els estudis. Després, a l’hora de trobar feina, veiem que moltes ofertes exigeixen l’anglès. A més a més, molta informació que ens interessa a Internet està en aquest idioma. Així doncs cal acceptar aquesta realitat: avui, l’anglès és la lingua franca del món professional.

Una vegada hem assumit aquesta situació, l’actitud més pràctica per enfrontar-s’hi és centrar-nos en els avantatges i no en l’esforç que comportarà aquest aprenentatge. De fet, podem minimitzar aquest esforç d’una manera molt simple: per aprofundir en l’anglès no cal fer exercicis de gramàtica o altres tasques que potser ens avorreixen, sinó que podem triar els materials que més ens agradin o interessin amb l’única condició que estiguin en anglès. Per exemple, una manera divertida i ràpida d’ampliar el nostre vocabulari i millorar la capacitat de comprensió oral és veure les nostres sèries preferides en versió original, amb o sense subtítols en anglès o, fins i tot, en català o castellà.

Quins són els avantatges d’aprendre anglès? Doncs molts i afecten diversos plans de la nostra vida: a les possibilitats de formació, a les possibilitats de trobar feina i, també, a la nostra vida personal.

En primer lloc, parlar anglès ens permetrà tenir accés a diversos tipus de formació mentre estudiem el grau, però també a postgrau i durant tota la nostra vida professional. La majoria dels congressos internacionals i revistes científiques de renom s’escriuen en anglès, siguin els autors catalans, francesos o xinesos. Llavors, entendre aquesta llengua ens permetrà accedir a la majoria dels articles científics i conferències internacionals. Òbviament, si a més som capaços d’escriure i parlar anglès, podrem publicar articles i fer conferències. D’altra banda, parlar anglès ens permetrà fer estades a l’estranger, sigui gràcies a beques Erasmus o Leonardo entre altres.

En segon lloc, dominar aquesta llengua ens obrirà portes a tots els països on l’anglès és la llengua oficial, però també als països on no ho és. De fet, el percentatge d’èxit a l’hora de trobar feina augmenta de manera considerable si coneixes l’anglès. Concretament, un 44% segons Juan Carlos Sanz Miguel, responsable de l’àrea d’idiomes de MasterD, en el Monogràfic d’Idiomes d’Educaweb. De fet, per optar als perfils professionals mitjans i alts s’exigeixen coneixements d’anglès en el 80% de les ofertes publicades (font: http://www.qestudio.cat/).

Per últim, voldria subratllar raons de caràcter més personal, però igualment importants. Aquest idioma amplia els nostres horitzons i ens facilita la vida quan viatgem. A més, coneixent-lo podrem gaudir del cinema original i escoltar (i entendre!) les veus dels nostres actors favorits de Hollywood. També podrem llegir els blogs i les xarxes socials de polítics, actors o cantants que ens interessin, perquè l’anglès és també la llengua més utilitzada a Internet.

Si aquestes raons encara no convencen, en donaré algunes més basades en estudis científics: parlar idiomes ajuda a millorar la flexibilitat cognitiva (és a dir, a adaptar-se a una circumstància nova o inesperada), augmenta l’agilitat mental i prevé l’Alzheimer.

En conclusió, tenint en compte que l’anglès està a tot arreu i que, per tant, cal aprendre’l, tria la teva raó per estudiar anglès i gaudeix del teu aprenentatge. Veiem el got ple en lloc de buit!

Anjana Martínez Tejerina professora dels estudis d’Empresa del Campus Manresa de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.