Coses a fer abans que acabi el 2018


Pocs dies li queden a aquest any 2018. D’aquí a molt poc caldrà recopilar tots aquells fets econòmics amb impacte fiscal per tal de poder presentar les nostres declaracions de renda durant els mesos d’abril maig o juny del 2019.

Són poques les novetats fiscals respecte els passats exercicis.
Per una banda, podríem destacar com a notícia estrella la sentència del Tribunal Suprem que declarava exemptes de tributació les prestacions de maternitat o paternitat abonades per la seguretat social.
Més enllà de reclamar les quantitats imputades a les rendes dels exercicis no prescrits via formulari a la pàgina web d’hisenda, cal recordar que en fer la renda del 2018 ja no caldrà posar directament les quantitats percebudes aquest any, de manera que en no constar en declaració ja no es veuran sotmeses a tributació.

Per altra banda, per a aquells que desitgin rebaixar una mica la quantitat a pagar en renda, les fórmules serien les habituals de cada any. A tall d’exemple passo a comentar algunes de les més destacades.

Pels més grans de 65 anys recordar la possibilitat de transmetre el que ha estat el seu habitatge habitual sense haver de tributar pel possible benefici que sorgeixi en l’operació i podent fer el que estimin oportú amb aquests diners. Pels demés hi ha la possibilitat de declarar el possible guany exempt sempre que s’adquireixi el compromís de reinvertir l’import obtingut en la venda en l’adquisició d’un nou habitatge habitual abans dels propers 2 anys.

L’aportació a plans de pensions és probablement una de les mesures que més ens permet rebaixar la factura fiscal. La quantitat aportada fins a uns determinats límits es rebaixa directament de la base imposable, reduint la quantitat sobre la qual tributem.

Tots aquells que varen adquirir el seu habitatge habitual abans del 31/12/2012 poden seguir gaudint d’una deducció en règim transitori que pren com a base l’import pagat d’hipoteca fins a un màxim de 9.040 € per persona i any. Si disposem d’estalvis podem anticipar l’amortització d’hipoteca fins aquest màxim, obtenint un doble benefici, ja que a part de l’estalvi fiscal comentat, veurem com es rebaixa la quota mensual a pagar d’hipoteca a partir d’ara.

I per acabar recordar en aquestes èpoques nadalenques que ser solidaris és especialment important. Pels primers 150€ de donatius a determinades entitats, en general podem gaudir d’una deducció del 75%, per tant l’entitat receptora rep els diners íntegrament i nosaltres recuperem via renda 125,50 €. En aquestes condicions, no ser una mica solidari no té excusa.

Jordi Rojas Donada, Coordinador i professor dels estudis d’Administració i Direcció d’Empreses-ADE del Campus Manresa de la UVIC-UCC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada