LACTÀNCIA MATERNA I LACTÀNCIA ARTIFICIAL.

Molt bon dia,

Aquí estem un altre Dilluns més per parlar-vos de temes que us poden ser interessants. El dia d’avui volem presentar-vos un qüestió que sempre ha estat molt discutida: lactància materna o lactància artificial?

Seguidament us presentarem els seus punts forts i punts febles i què en diuen els estudis.

 

LACTÀNCIA MATERNA:

alletament matern

Consisteix en alimentar al petit amb la llet creada per la mare, aquesta llet aporta els nutrients necessaris per un correcte creixement i desenvolupament del nadó. Es recomana lactància materna exclusiva els primers 6 mesos de vida i després continuar-la però amb els suplements adequats fins als 2 anys de vida.

Sempre que no hi hagi cap patologia que ho impedeixi, totes les dones poden donar el pit, tant si ha estat un part vaginal o per cesària. És molt important iniciar la lactància materna durant la primera hora després del part. La OMS recomana el Calostre (la primera producció de llet) per el seu elevat contingut en nutrients.

Avantatges: 

  • Aporta els nutrients necessaris per el desenvolupament
  • La seva osmolaritat i encimes milloren la digestibilitat i contribueixen al desenvolupament del tub digestiu.
  • La falta d’antígens alimentaris en la llet materna evita malalties al·lèrgiques.
  • Suport immunològic: la llet materna, concebuda en un òrgan viu, transmet i trasplanta al nen l’experiència immunològica de la mare.
  • Es crea un vincle efectiu amb la mare.
  • No té cap cost.

Inconvenients:

  • El pit només el pot donar la mare, per tant, sovint porta a un cansament físic i emocional que pot desencadenar un abandó d’aquesta tècnica.

Per tan de que les mares no abandoni aquesta tècnica tan beneficiosa, és necessari que el personal sanitari ensenyi una correcta tècnica i en supervisi els resultats. L’arribada d’un fill és un moment molt esperat però també porta estrès, és necessari també un suport emocional a les mares per tal de que es sentin còmodes amb la seva decisió.

LACTÀNCIA ARTIFICIAL:

lactancia artificialÉs una fórmula adaptada y derivada de la llet de vaca, per tal de donar una solució a les mares que no poden o no volen donar el pit. En trobem de dos tipus: de inici (des de l’inici de la vida fins als 6 mesos) i de continuació. Podem trobar diferents marques comercials, que s’adaptin a cada cas i situació (per exemple: antireflux)

Avantatges:

  • L’alimentació deixa de ser una feina exclusiva de la mare i possibilita repartir-se aquesta labor.
  • Existeixen formules especials: Antireflux, per prematurs o nadons de baix pes, de soja…

Inconvenients: 

  • Són fórmules preparades i adaptades, per tant, no seran mai tant riques i especialitzades com la llet materna.
  • S’han de pagar, per tant, signifiquen una despesa econòmica.  Conté antígens alimentaris, per tant, hi ha la possibilitat de que hi hagi alguna al·lèrgia.

No està de més informar a les mares de que es pot portar a terme una lactància mixta, en la que algunes tomes seran de lactància materna i altres de pit.

QUADRE RESUM. 

Captura de pantalla 2014-02-27 a la(s) 11.45.24sacalechesEXTRACCIÓ DE LA LLET.

Algunes vegades per motius de feina i per el lloc que ens trobem, és impossible donar el pit al infant. L’extracció i emmagatzament de la llet pot ser una bona opció. D’aquesta manera el pare o altres familiars poden alimentar al infant però sense haver de recórrer a altres llets sense tants nutrients.

 

 

rellotge

A DEMANDA:

Hi ha la creença de que els nadons han de menjar cada 2-3h, però això només serà cert en els casos en que els petits presenti alguna patologia o no augmentin de pes.  Sigui quina sigui la opció que es decideixi, s’ha de saber que l’alimentació no entén d’hores. El nen ens farà saber quan té gana i quina quantitat en vol.

 

 

ALTRES:

A vegades sorgeixen dubtes sobre quins fàrmacs es poden prendre si es realitza lactància materna. Aquí us deixem una web on ho podeu consultar:

http://www.e-lactancia.org

També us adjuntem una guia visual molt útil per a la lactància materna (en Castellà i Català)

http://albalactanciamaterna.org/publicaciones/guia-visual-de-lactancia/

 

 

Fins aquí l’entrada d’avui. Esperem que l’hagueu trobat interessant. Us recordem que per qualsevol dubte o suggeriment, ens podeu deixar un comentari.

Gràcies per visitar-nos!

 

Gisela Serrano Cañadas i Núria Soler Delgado

Estudiants de 4t d’Infermeria

BIBLIOGRAFIA. 

World Health Organization. Health topics. Breastfeeding. [Data de consulta: 25/02/14]. Disponible a:

http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/

Gabriela Juez, G. Lactancia Materna ventajas generales y nutricionales para el niño menor de 1 año. [Data de consulta: 25/02/14]. Disponible a:

http://www.elgotero.com/Arcrivos%20PDF/Lactancia%20Materna%20Ventajas%20Generales%20y%20Nutricionales%20Para%20el%20Niño%20Menor%20de%201%20Año.pdf

One Reply to “LACTÀNCIA MATERNA I LACTÀNCIA ARTIFICIAL.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *