RECOMANACIONS A UN CORREDOR AMATEUR PER COMPRAR CALÇAT


ASPECTES BÀSICS
• El primer aspecte a tenir en compte és tenir clar perquè es volen les sabatilles:
o Córrer de manera ocasional
o Entrenament
o Competició
o Tipus de terreny
• Juntament amb aquest aspecte seria interessant estudiar les característiques del corredor:
o De manera general, dimensions corporals bàsicament.
o De manera específica, en quant a morfologia i funció de l’extremitat inferior i del peu. No és imprescindible, però pot ser molt adient deixar-se orientar per un professional (podòleg). Quan es fa aquest estudi per part del professional és interessant valorar el calçat que s’ha fet servir fins a aquest moment.
o S’ha de tenir clar que la sabatilla que va bé per un corredor pot no ser convenient per un altre per les seves característiques morfo-funcionals.
• El dia de la compra del calçat és bàsic portar uns mitjons com els que després es portaran per córrer per comprovar correctament l’ajustament. Si el corredor fa ús de suports plantars és imprescindible portar-los per poder provar el nou calçat amb el tractament.
• Ha d’haver un bon ajustament. Un mal ajustament podrà provocar lesions (frecs i conflictes unguials) i un dèficit en el rendiment.
o Tenim diverses opcions:
o A partir del número de peu, però moltes vegades segons el fabricant o el model hi ha variacions. És millor fer servir alguna de les opcions següents.
o Si es fa ús de suports plantars que van ajustats a les dimensions dels peus s’haurà de triar la mida on els suports plantars s’adaptin de manera correcta.
o Es pot treure la plantilla que porta de sèrie el calçat i comprovar com queda el peu si es posa a sobre estant dret (en càrrega). Hauria de sobrar aproximadament un centímetre per davant.
• És convenient provar-les totes dues ben lligades, amb els mitjons correctes (amb els suports plantars si se’n fa ús) i caminar una mica per l’establiment de compra. S’ha de tenir en compte que a la tarda els peus poden estar una mica més inflats, sobretot a l’època estival.
• Evidentment s’han de deixar de banda aspectes estètics o comercials.

Oscar Hernández Gervilla
Professor de Podologia de L’EUCS de Manresa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *